• ca
 • en

info@marinapalamos.com

00 34 972 60 10 00

 

RESERVA EL TEU AMARRADOR

  Nom

  Email

  Eslora / Mànega

  Data d'entrada

  Data de sortida

  Un dia a les Illes Formigues

  Des de Marina Palamós us proposem passar una jornada descobrint l’espectacular costa que envolta a Palamós.

  Les illes Formigues són un petit arxipèlag de setze petits illots situats a unes tres milles nàutiques del port de Palamós (1.300 m de la punta d’en Canet, entre Palamós i Palafrugell, a la comarca del Baix Empordà).

  Aquests illots deuen el seu nom al fet de ser petits i nombrosos, amb una silueta de petits insectes, son la senyal d’identificació de l’horitzó marí de Palamós i Calella de Palafrugell.

  Estan formades per roques d’origen igni (granodiorites i granits alcalins), pràcticament sense vegetació, Les Formigues són un refugi per ocells marins, com la gavina corsa (Larus aduini) i el corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis).

  Estan senyalitzades amb un far situat a l’illot de la Formiga Gran. El far emet una llum blanca consistent en un grup de 3 flaixos cada 9 segons amb una visibilitat de 6 milles nàutiques, quan hi ha mala mar les cobreix l’aigua. Els fons de les Formigues varien des dels 9 metres fins a més de 45 metres de sonda. Hi ha nombroses coves submarines i abundància de formes vitals, especialment gorgònies multicolors.

  Foraió

  Quan navegues per la zona s’ha d’anar molt en compte amb la profunditat, que varia en un tres i no res, en qüestió de segons pots passar dels 5 metres de sonda a 1 metre. Son molts els vaixells que han encallat a la zona.

  El foraió és un escull de les illes Formigues, també anomenat furió de fora. Està una mica apartat i té mala reputació perquè fou causant de l’embarrancament del butaner Newton (1964) i possiblement també el del vapor Algier (1899).

  Fitxa tècnica del far

  • Tipus: balisa
  • Número del catàleg de fars: 31140/G
  • Situació: illot de la Formiga Gran
  • Alçada del focus lluminós sobre el nivell del mar: 14 metres
  • Forma del far: torre cilíndrica sobre caseta blanca
  • Llum: blanca, grup de tres llampades cada nou segons
  • Longitud del llampec: nominal de 6 milles marines

  Travesia Illes formigues

  Ruta    Distancies

  Tram Milles nàutiques Rumb
  De Marina Palamós a B 2.46′ 66.7°
  De B a C 0.05′ 73.0°
  De C a D 0.05′ 137.1°
  De D a E 2.5′ 247.7°
  Total 5.06