• ca
 • en

info@marinapalamos.com

00 34 972 60 10 00

 

RESERVA EL TEU AMARRADOR

  Nom

  Email

  Eslora / Mànega

  Data d'entrada

  Data de sortida

  Gaudir de la Costa Brava fondejats

  La Costa Brava i el seu paisatge de petites cales, abruptes penya-segats i aigües cristal·lines, ens permeten gaudir d’aquesta part de la costa mediterrània navegant. Les vistes ens conviden a fondejar per seguir delectant-nos i retenir-les en la retina.

  Un bon punt de partida i port basi és la Marina de Palamós. Des d’aquí podrem organitzar petites travessies per anar descobrint la Costa Brava, rumb nord Les Illes Formigues, Cap Gros, Cala de la Fosca, Cala S’Alguer, Cap Roig, Cavall Bernat, Cap de Sant Sebastià … Rumb sud Belladona Grossa, Punta d’en Ramis, Sa Conca, L’Esquerda dels Llobarros, Cala Pedrosa, Cala de Sant Pol, Les Balelles, Secaïns de Fora…

  Per gaudir d’un bon bany o senzillament detenir-nos per admirar el paisatge haurem de fer maniobra de fondeig, temuda per a molts. Si mirem la carta nàutica de la zona, ens marquen punts de fondeig en algunes zones, en unes altres haurem d’escollir-los nosaltres. Us donem uns petits consells per poder fer un bon fondeig i que no acabi en un disgust.

  Si has llogat el vaixell, abans de salpar, comprova que l’aparell de fondeig sigui correcte i estigui en bon funcionament.

  Maniobra de fondeig

  Elecció de fondeig: Triar un bon lloc per tirar l’ancora. A la carta nàutica trobarem la descripció del fons en el nostre posicionament.

  FONDOS FONDEIG
  Sorra El millor
  Fang Bo
  Algues Mitjà
  Pedra Evita-ho si pots

  La profunditat de fondeig dependrà del calat del nostre vaixell, la distància a la costa i els perills que tinguem al voltant.

  En una embarcació de 14 metres d’eslora, el barem sol ser de 5 a 12 metres.

   Aproximació al fondeig: Aproximar-nos al lloc escollit i sobrepassar dues eslores el punt. Posar proa al mar i presentar l’ancora (inclinar uns 45º respecte a la coberta). Avançar a poca maquina fins al punt de fondeig i parar el vaixell (el motor en punt mort).

  Profunditat: Una vegada detinguda l’embarcació, es comprova el fons existent i es tira l’ancora donant 1 metre més de cadena del que tenim de fons. Quan l’ancora toqui fons donarem maquina enrere, lentament, per filar la resta de la cadena. Aquesta deu quedar ben estesa al fons, deixant mínim entre tres i cinc vegades més metres del que ens marca la sonda.

  Garreig: Un cop finalitzat el  fondeig, esperarem un temps prudent a que el vaixell deixi de bornejar. Quan estigui estable, prendrem dos enfilacions (una per babord i una altra per estribord), el més oposades i allunyades possible. Si als deu minuts més o menys comprovem que les dues enfilacions que hem pres es mantenen estables, donarem per finalitzat el fondeig, i… A gaudir!

  Hi ha condicions desfavorables en les quals és desaconsellable el fondeig: a partir de vents de força 5 (20 nusos) i amb marejada (ones a partir d’un metre).

  App alarma de garreig: Hem descobert una aplicació completament gratuïta que ens adverteix si el vaixell està garrejant.
  L’ App DragQueen Anchor Alarm per Smartphone o Tablet, és de concepte simple. Una vegada establert el fondeig vas a proa de l’embarcació, l’aplicació estableix la teva posició per GPS, les dades que has d’entrar són la distància i el temps màxim que pot desplaçar-se el vaixell. Si es sobrepassa s’activarà una alarma per indicar-nos que el vaixell està garrejant.

  app-dragqueen